|
Káva
Kávová zrna obsahují desítky organických látek o jejichž fysiologických účincích víme pramálo.
Nepražená káva obsahuje cca 5-15% cukrů, 10-15% bílkovin, 20-25% tříslovin a 10-15% vody.
Obsah tuků je v zelené kávě cca 10-20%, více v odrůdách arabiky.
Větší část těchto tuků je obsažena i v uvařené kávě (turek),
při užití papírových filtrů (překapávaná káva) jejich množství v šálku výrazně klesá.
Množství minerálů v kávě není fysiologicky významné.
Léčivá dávka kofeinu je udávána hodnotou cca 0,1 g, zatímco toxická hladina se pohybuje od 0,5 g výše.
Jde však o kvantitativní údaj s vysokou individuální variabilitou.
Potíže z případného zvýšeného požití kofeinu mohou nastat asi při vypití 5ti šálků silné kávy během krátké doby.
Často dochází k celkové nervosvalové předrážděnosti, neklidu a třesu, poruchám trávení,
zrychlení či nepravidelnostem srdeční činnosti až palpitacím a nespavosti.
Dlouhodobé požívání většího množství silné kávy (více než 6 šálků denně)
může dle některých medicínských studií zvyšovat riziko výskytu ischemické choroby srdce a infarktu.
Pokud je káva střídmě požívána je však její vliv příznivý
|