|
Káva
Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá.
Ten se získává mletím pražených semen kávovníku.
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou.
Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především.
Káva zvyšuje krevní tlak.
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku.
Nejčastěji se setkáváme s plody Coffea robusta a Coffea arabica.
Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy:
káva arabica a robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní.
Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma.
Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu.
Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %.
K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná.
Obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než arabika. Káva je po ropě nejprodávanější komoditou na světě.
|