Káva

Espresso: Klasické espresso, tak jak ho všichni známe. V Itálii se na rozdíl od nás pije většinou bez mléka, pouze oslazené cukrem. Pokud si chcete objednat v Itálii obyčejné espresso, žádejte caffé.

Ristretto: Ristretto znamená klasické espresso, ale s menším objemem vody. Výsledkem je káva s více koncentrovanou chutí, ristretto si v Itálii můžete objednat také pod názvem café stretto.

Cappuccino: Zřejmě nejznámější způsob přípravy kávy italského původu je právě cappuccino. Správné originální italské cappuccino se skládá zhruba z 1/3 espressa, 1/3 spařeného mléka a 1/3 mléčné pěny.

Latté: pokud si u nás s oblibou dáváte latté, v Itálii budete nejspíš velmi překvapeni, při objednávce latté Vám donesou pouze sklenici mléka. Pokud opravdu chcete kávu s mlékem, nezapomeňte zdůraznit slovo caffe a objednávejte caffe latte. Dostanete podobně jako v českých kavárnách vysokou sklenici párou našlehaného mléka s espressem.

Panna: v italském překladu znamená smetana, v tomto případě je to kopeček šlehačky servírovaný ke kávě. Kopeček šlehačky si můžete dát k jakékoliv kávě na kávovém lístku, stačí si vybrat druh kávy a dodat con panna. V našem prostředí je káva se šlehačkou známá jako vídeňská.

Americano: káva označovaná jako Americano je něco mezi americkým stylem pití kávy a tradičním italským stylem přípravy. Je to espresso, které bylo naředěno horkou vodou a je servírováno ve větším šálku, než klasickéespresso.

Coretto: tento druh kávy není vhodný jako ranní káva, ale je výborný třeba po večeři. Důvod je jednoduchý, coretto se připravuje smícháním klasického espressa s panákem likéru. Nejpoužívanější je grappa, Baileys nebo Sambucca, ale záleží na konkrétním podniku, nebo na Vás samotných.

Doppio: pokud vám po ránu na povzbuzení nestačí klasické espresso, objednejte si v Itálii doppio, neboli dvojité espresso. Dostanete jej v o něco větším šálku než klasické espresso.