|
Káva
Espresso:
Klasické espresso, tak jak ho všichni známe.
V Itálii se na rozdíl od nás pije většinou bez mléka, pouze oslazené cukrem.
Pokud si chcete objednat v Itálii obyčejné espresso, žádejte caffé.
Ristretto:
Ristretto znamená klasické espresso, ale s menším objemem vody.
Výsledkem je káva s více koncentrovanou chutí, ristretto si v Itálii můžete objednat také pod názvem café stretto.
Cappuccino:
Zřejmě nejznámější způsob přípravy kávy italského původu je právě cappuccino.
Správné originální italské cappuccino se skládá zhruba z 1/3 espressa, 1/3 spařeného mléka a 1/3 mléčné pěny.
Latté:
pokud si u nás s oblibou dáváte latté, v Itálii budete nejspíš velmi překvapeni, při objednávce latté Vám donesou pouze sklenici mléka.
Pokud opravdu chcete kávu s mlékem, nezapomeňte zdůraznit slovo caffe a objednávejte caffe latte.
Dostanete podobně jako v českých kavárnách vysokou sklenici párou našlehaného mléka s espressem.
Panna:
v italském překladu znamená smetana, v tomto případě je to kopeček šlehačky servírovaný ke kávě.
Kopeček šlehačky si můžete dát k jakékoliv kávě na kávovém lístku, stačí si vybrat druh kávy a dodat con panna.
V našem prostředí je káva se šlehačkou známá jako vídeňská.
Americano:
káva označovaná jako Americano je něco mezi americkým stylem pití kávy a tradičním italským stylem přípravy.
Je to espresso, které bylo naředěno horkou vodou a je servírováno ve větším šálku, než klasickéespresso.
Coretto:
tento druh kávy není vhodný jako ranní káva, ale je výborný třeba po večeři.
Důvod je jednoduchý, coretto se připravuje smícháním klasického espressa s panákem likéru.
Nejpoužívanější je grappa, Baileys nebo Sambucca, ale záleží na konkrétním podniku, nebo na Vás samotných.
Doppio:
pokud vám po ránu na povzbuzení nestačí klasické espresso, objednejte si v Itálii doppio,
neboli dvojité espresso. Dostanete jej v o něco větším šálku než klasické espresso.
|